Erdélyi mézeskalács recept

Ezt az erdélyi mézeskalács receptet régebben vallásos ünnepek alkalmával készítették. Spirituális gyakorlat gyanánt, valamely szent alakját formázták meg.

Így az egyház részben erősen támogatta, részben viszont a fűszerek feltételezett izgató hatása miatt saját papjainak tiltotta.

Az erdélyi mézeskalács története

A erdélyi  mézeskalács  készítése komoly hagyományokkal rendelkezik.

A nádcukor, majd a répacukor modern kori elterjedéséig, a méz volt az egyetlen édesítőszer. A mézből tartós és tápláló szárazsütemény készíthető. Így vált a mézeskalács sok nép több ezer év óta ismert eledelévé.

Az erdélyi mézeskalács receptből szemet gyönyörködtető, keksz nagyságú apró bábok készülhetnek.

Íme a konkrét erdélyi mézeskalács recept

Mézeskalácsból mindenkinek megvan a saját jól bevált receptje. Mindenképpen érdemes kipróbálni az erdélyi mézeskalácsot is, mert hasonlóan a puha bögrés mézeskalácshoz, sütés után egyből puha lesz és az is marad. Persze ami a lényeg, hogy nagyon finom!

Az erdélyi mézeskalács hozzávalói

A erdélyi mézeskalács hozzávalói könnyen beszerezhetőek. Íme a lista:

  • 450 g finomliszt
  • 200 g porcukor
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 ek vaj (puha)
  • 200 g méz
  • 10 g vaníliás cukor

Elkészítése

Az erdélyi mézeskalács elkészítése egyáltalán nem bonyolult.

A porszerű hozzávalókat átszitáljuk és alaposan összekeverjük. A vajat és mézet jól kikeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keveréket.

A tésztát jól összegyúrjuk, alufóliába csomagoljuk, és legalább egy napig hűvös helyen érleljük.

A tésztát kis részletekben nyújtjuk ki kb. 2 mm vastagra. Kiszúróformákkal különféle figurákat vágunk ki, szilikonos sütőpapírral bélelt sütőlemezen, előmelegített (200°C) sütőben néhány perc alatt barnáspirosra sütjük.

A figurákat ne zsúfoljuk össze a tepsiben, mert sokat nőnek.

Jó tanács: ne rakjuk egymásra a forró süteményeket, mert összeragadnak, meghajlanak!

Az erdélyi mézeskalácsot tojásmentes mázzal díszítjük.

Használhatunk különböző magvakat, például tökmagot, napraforgómagot, dióbelet is, ezeket a sütés előtt kell elhelyezni a figurákon. 

Összegzés

Ebből az erdélyi mézeskalács receptből szemet gyönyörködtető, keksz nagyságú apró bábok készülhetnek, melyek egyaránt szépek és ehetők. Tartós házi sütemények, karácsonyfa-díszítésre kiválóan alkalmasak, kirándulásra, tízóraira megfelelően tápláló édességek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.