A gyömbér az indiai ételek egyik alap fűszere, főzéshez és emésztési problémákra is használják. Nem csak az édességekhez, hanem a sós ételekhez is alapvető. Mutatjuk a gyömbéres mézeskalács receptet.
Díszítheted indiai módra is. Így kell csinálni mézeskalácsmázat tojás nélkül.

A gyömbérre Európában az angolok kaptak rá, mégpedig a gyömbéres mézeskalács jóvoltából. Ezért nevezik gingerbread-nek vagyis gyömbérkenyérnek az angol teázások csemegéjét. Mondani sem kell talán, hogy valójában ez sem angol találmány. Keresztes lovagok vagy velük utazgató kereskedők hozhatták magukkal Keletről.
A gyömbér és India
A tradicionális hindu gyógyászatban a gyömbér elkerülhetetlen csodaszer. Indiában a teafőzéshez is használják.
A hinduizmusban alapvető dolog, hogy úgynevezett maha-praszáddal kínálják a zarándokokat. Nem csoda, hiszen Krisna szereti az édességet.
Krisna a hinduizmus fő istenségeként ennek a gyömbéres mézeskalács receptnek köszönhetően most már mézeskalácsot is fogyaszthat. Krisnáról részletesebben itt olvashatsz.
Mint mondják Isten útjai kifürkészhetetlenek. Így a gyömbéres mézeskalácsban kelet és nyugat egymásra talál.
A gyömbér hatásai
A gyömbér sok betegség kezelésében hatékony. Évezredek óta ismerjük hatásait és használjuk eredményesen. Felturbózza az immunrendszerünket és melegítő hatása révén alkalmazzuk megfázás esetén.
- A gyömbér jó a gyomrunkra. Ellazítja az emésztőrendszert és eredményes szélhajtó. Csökkenti a gyomorrontás tüneteit. Ha gyomorégést tapasztalunk, igyunk napi két csésze gyömbérteát és panaszaink azonnal enyhülni fognak.
- A gyömbért szíverősítőnek is használják, mivel sok káliumot is tartalmaz. A benne lévő mangán pedig az erekre gyakorol kedvező hatást.
- Megfázás és influenza esetén is hasznos, hiszen erős antioxidáns és segít „kiizzadni” a betegséget. Jól helyettesíti az antibiotikumokat.
- A gyömbér a migrénes fejfájást is enyhíti.
- Természetes fájdalomcsillapító hatása is van.
- Enyhíti az izomfájdalmakat és csökkenti az izomláz tüneteit.
- Elmulasztja a hányingert, tehát bátran fogyasztjuk utazások alkalmával, vagy a terhesség első hónapjaiban, mikor gyakori a hányinger, hányás.
Gyömbéres mézeskalács recept
Szerencsére a gyömbérnek nem csak a teában, hanem a süteményekben is érvényesül a jótékony hatása. Ez a gyömbéres mézeskalács esetében is így van. Ráadásul nagyon finom!
Hozzávalók
A gyömbéres mézeskalácshoz nem kellenek bonyolult hozzávalók, mindent beszerezhetünk akár a sarki kisboltban is.
- 45 dkg finomliszt
- 20 dkg porcukor / ennek megfelelő xilit, vagy más édesítőszer
- 20 dkg méz (ha lehet termelői méz, diétásoknak mézpótló)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tk frissen reszelt gyömbér
- 1 tk őrölt fahéj és szegfűszeg keveréke
- 1 tk szódabikarbóna
Elkészítés
Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd dolgozzuk össze a mézzel. Ha túl száraz, tejjel vagy vízzel hígítsuk. Pár órát letakarva hűvös helyen állni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük.
A ragadós tésztát jól kilisztezett deszkán kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle.
Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe a formákat, de nem rakjuk szorosan egymás mellé, mert sütés közben megdagadnak.