Nincs igazi karácsony mézeskalács nélkül. Egyre nagyobb igény van a tojásmentes vagy teljesen vegán mézeskalácsra. A vegetáriánus ételek egyre közkedveltebben világszerte. Kedvükre tesszük közzé a tojásmentes mézeskalács receptjét. További receptek a Mézeskalács receptek között olvashatók.
Bartalis Orsolya receptje

A mézeskalács nemcsak egy közkedvelt finomság, de elkészítése kellemes családi kikapcsolódás is lehet.
A tojásmentes mézeskalács receptünk lehetőséget nyújt mindenkinek, hogy ne maradjon le a karácsony egyetlen pillanatáról sem.
A tojásmentes mézeskalács hozzávalói
- 25 dkg méz
- 50 dkg liszt
- 15 dkg növényi vaj
- 10 dkg cukor
- 1 kávékanál szódabikarbóna
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 csipetnyi só
- 3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
Ha nem találsz mézeskalács fűszerkeveréket használj:
- 1 kavéskanál fahéjat
- 1 kávéskanál szegfűszeget
- 1 narancs reszelt héját
- 1 citrom reszelt héját
Tojásmentes mézeskalács elkészítése
Tűz felett a mézet meglangyosítjuk. Amikor már elég langyos hozzáadjuk a vajat és elkeverjük.
Ezután jöhet a cukor és a fűszerek. Mindezt még kavargatjuk egy keveset.
Közben a lisztet egy tálba öntjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, sütőport és sót.
Ha mindez megvan akkor ráöntjük a mézes keveréket a lisztre és összegyúrjuk.
Amikor a tészta összeállt lefóliázzuk és betesszük a hűtőbe pihenni. Fél vagy egy órát pihentetjük, majd kissé újra átgyúrjuk.
Ezután 0,5 cm vastagra nyújtuk és vághatjuk is a formákat.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 175 fokos sütőben körülbelül 10 percig sütjük.
Tipp: Akkor lesz igazán finom ha félpuhán kiveszed a sütőből.
+ a díszítéshez használhatsz mandulát, mazsolát. A tojásmentes színes cukormáz is feldobja a mézeskalácsodat. (vásárolhatsz az üzletben)
Jó étvágyat hozzá!
2 hozzászólás “Tojásmentes mézeskalács recept” bejegyzéshez