A mézeskalács egy nagyon változatosan elkészíthető sütemény. A mézeskalács története a régmúlt idő homályába vész.
Magyarországon a középkor óta készítik. Kiváló kézügyesség szükséges hozzá, főleg a díszítéséhez. Nem összetévesztendő a péksüteményekkel.
Bartalis Orsolya írása
Legfontosabb hozzávalói a liszt, tojás, méz és a fűszerek. Ha tojásmentes mézeskalácsot szeretne készíteni, olvassa el a tojásmentes mézeskalács receptet.
A mézeskalács története, a királyi eledel
Sokan azt gondolják, hogy a mézeskalács nyugatról jön. Pedig nem. Már az ókori görögök is mézeskalács figurát tettek a halottaik szájába, hogy az majd a túloldalon kiengesztelje a haragos Cerberust.
A méz királyi eledel volt. Ebből kifolyólag a mézből készült ételek is megkapták ezt a rangot. A 14. századból fennmaradt iratokban már említenek több hivatásos mézeskalács készítőt.
Egy másik oldala, amiért hazánkban hagyománnyá alakulhatott: a magyar királyi méhészet. Tudniillik jó hírében állt a magyar méhészet. Pozsony, Kassa és Debrecen a 17-18. századok méhész és mézeskalács készítő központjai voltak Magyarországnak.
A mézeskalács története évezredekre nyúlik vissza. A méz drágasága miatt készítése ünnepekre korlátozódott. A cukrászat és a kristálycukor megjelenése vette át a méz és nádcukor helyét. Mindezek ellenére ma még mindig találkozni mézeskaláccsal a vásárokban. Legkedveltebb mézeskalács figurák a kard, a szív, a huszár és a baba.
A mézeskalács története az elkészítés tükrében
A mézeskalácsnak számtalan receptje létezik, fő összetevői a liszt, porcukor, méz, tojás.
Különféle elkészítési fortélyok a Mézeskalács receptek oldalulnkon olvashat.
Az összetevőket összekeverik, a tésztát átgyúrják, hűvös helyen pihentetik, kilapítják, majd formázzák. A mézeskalács tésztája jól alakítható, de melegen ragacsos állagú, Ettől nem kell megijedni. Formázás után kisütik és díszítik.
A formázás több módon történhet:
- kézzel.
- szaggató formákkal, melyek műanyag- vagy fémlemezből hajlított, körvonalat meghatározó keretek.
- ütőfával: fából készült formával, melybe a minta negatívja van belefaragva. Ebbe simítják a tésztát.
A mézeskalács díszítése – mézeskalácstörténet
A mézeskalácsot többféle módon díszíthetik:
- írókázás: porcukorral kikavart tojáshabbal mintákat rajzolnak rá, ez a legelterjedtebb
- bevonják (a minták alapozásához)
- tojásfehérjével, melytől csillogó lesz
- piros festékkel, mely hagyományos vásári díszítés alapja
- egyenletes tojáshabbal, melytől fehér lesz
- kakaó folyadékkal, melytől barna lesz
- magvakat nyomkodnak belé (napraforgó, tök, mandula, kardamom, szezám magját)
A színezékeken felül egyéb dolgokkal is díszítik: tükördarabbal, dekorációs papírral.