A mézeskalács története

A mézeskalács egy nagyon változatosan elkészíthető sütemény. A mézeskalács története a régmúlt idő homályába vész.

Magyarországon a középkor óta készítik. Kiváló kézügyesség szükséges hozzá, főleg a díszítéséhez. Nem összetévesztendő a péksüteményekkel.

Bartalis Orsolya írása

A Mézeskalács története

Legfontosabb hozzávalói a liszt, tojás, méz és a fűszerek. Ha tojásmentes mézeskalácsot szeretne készíteni, olvassa el a tojásmentes mézeskalács receptet.

A mézeskalács története, a királyi eledel

Sokan azt gondolják, hogy a mézeskalács nyugatról jön. Pedig nem. Már az ókori görögök is mézeskalács figurát tettek a halottaik szájába, hogy az majd a túloldalon kiengesztelje a haragos Cerberust.

A méz királyi eledel volt. Ebből kifolyólag a mézből készült ételek is megkapták ezt a rangot. A 14. századból fennmaradt iratokban már említenek több hivatásos mézeskalács készítőt.

Egy másik oldala, amiért hazánkban hagyománnyá alakulhatott: a magyar királyi méhészet. Tudniillik jó hírében állt a magyar méhészet. Pozsony, Kassa és Debrecen a 17-18. századok méhész és mézeskalács készítő központjai voltak Magyarországnak.

A mézeskalács története évezredekre nyúlik vissza. A méz drágasága miatt készítése ünnepekre korlátozódott. A cukrászat és a kristálycukor megjelenése vette át a méz és nádcukor helyét. Mindezek ellenére ma még mindig találkozni mézeskaláccsal a vásárokban. Legkedveltebb mézeskalács figurák a kard, a szív, a huszár és a baba.

A Mézeskalács története dióhéjban

A mézeskalács története az elkészítés tükrében

A mézeskalácsnak számtalan receptje létezik, fő összetevői a liszt, porcukor, méz, tojás.

Különféle elkészítési fortélyok a Mézeskalács receptek oldalulnkon olvashat.

Az összetevőket összekeverik, a tésztát átgyúrják, hűvös helyen pihentetik, kilapítják, majd formázzák. A mézeskalács tésztája jól alakítható, de melegen ragacsos állagú, Ettől nem kell megijedni. Formázás után kisütik és díszítik.

A formázás több módon történhet:

  • kézzel.
  • szaggató formákkal, melyek műanyag- vagy fémlemezből hajlított, körvonalat meghatározó keretek.
  • ütőfával: fából készült formával, melybe a minta negatívja van belefaragva. Ebbe simítják a tésztát.

A mézeskalács díszítése – mézeskalácstörténet

A mézeskalácsot többféle módon díszíthetik:

  • írókázás: porcukorral kikavart tojáshabbal mintákat rajzolnak rá, ez a legelterjedtebb
  • bevonják (a minták alapozásához)
  • tojásfehérjével, melytől csillogó lesz
  • piros festékkel, mely hagyományos vásári díszítés alapja
  • egyenletes tojáshabbal, melytől fehér lesz
  • kakaó folyadékkal, melytől barna lesz
  • magvakat nyomkodnak belé (napraforgó, tök, mandula, kardamom, szezám magját)

A színezékeken felül egyéb dolgokkal is díszítik: tükördarabbal, dekorációs papírral.