Mézeskalács díszítés jelképekkel

A megsütött mézeskalácsok kidíszítésük után nyerik el igazi hangulatukat. A díszítésük során többféle alapanyaggal és technikával dolgozhatunk, a színeknek és a mintáknak csak a fantáziánk szabhat határt. A szebbnél-szebb mézeskalácsok otthonunk dekorációi lehetnek, ajándékba is adhatjuk szeretteinknek, de akár a karácsonyfára is felaggathatjuk őket.

Az indiai szimbólumok misztikus erővel bíró motívumok.

 

Indiai motívumok, jelképek

Az ősi indiai motívumokat, jelképeket és szanszkrit szimbólumokat szinte mindenki ismeri. Ilyen például az óm, a szvasztika, a satkona (hatágú csillag), a csakra, a lótuszvirág, a kagylókürt, hogy csak néhányat említsünk a hinduizmus jelpékei közül. Ezek a különös jelképek jelennek meg a jóga szimbólumok világában is.
Krisna fuvolája is népszerű motívum. Itt olvashatsz bővebben róla.

Mézeskalács díszítés

Mézeskalácsot díszíteni nem csak cukormázzal lehet! Sokkal szebbek és finomabbak lesznek a mézeskalácsaink, ha más díszítő anyagokat is használunk, pl. dekorcukrot, diót, mandulát, vagy akár marcipánt. A marcipánt nyújtsuk vékonyra, két folpack közt a legsikeresebb. A kinyújtott marcipánt, a mézeskalácshoz is használt kiszúrókkal, kiszaggatjuk. A mézeskalács figurák tetejét kenjük meg vékonyan mézeskalács mázzal és ragasszuk rá a kivágott marcipán figurákat.
Ételfestékbe mártott ecsettel is különleges lesz a mézeskalács díszítés! Ha a mézeskalács figurák megsültek, kenjük le őket egy kevés vízzel kikevert ételfestékkel.
A mézeskalács figurák felét mártsuk felolvasztott csokoládéba! Míg nem száradt meg, a csokiba is szórhatunk bármilyen finomságot!

Nem feltétlen kell lemondanunk a mézeskalács mázról sem! A magvakat a mázba is beleszórhatjuk. A klasszikus mézeskalács máznál kicsit hígabb mázat, terülőmázat készítsünk! Ezt úgy érhetjük el, ha a mázba kevés vizet keverünk a kikeveréskor. A mázat a mézeskalács figurákra csurgatjuk, és még száradás előtt szórjuk bele a magvakat, a dekorcukrot, esetleg kókuszreszeléket, kandírozott narancshéjat.
Itt egy tuti mézeskalácsmáz, amihez nem szükséges tojást használni.

Összegzés

A mézeskalács díszítése egyszerűen izgalmas: türelmet és ügyességet igénylő feladat. A végeredmény azonban magáért beszél. Egyedi ajándékokat, karácsonyfa díszeket, finomságokat varázsolhatunk akár az ünnepi asztalra, akár egy sima hétvégére. Elválaszthatatlan része ez az adventi időszaknak, hiszen remek családi program, a gyerekek is szívesen vesznek részt a gyúrásban, szaggatásban, díszítésben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük